- Ιατρός: Κωνσταντίνος Τέμπος
- Eιδικότητα: Ρευματολόγος
- Επικοινωνήστε με το γιατρό
Κουρκουμάς - Οφέλη και ιδιότητες
CURCUMA LONGA (TURMERIC) (Κουρκούμη η μακρά) - Κουρκουμάς
Συνώνυμα
Curcuma domestica (Κουρκούμη η οικιακή)
Κοινή ονομασία
Κουρκουμάς ή κιτρινόριζα (Turmeric)
Οικογένεια
Zingiberaceae
Η Curcuma longa είναι ένα ριζωματοειδές πολυετές φυτό προερχόμενο από την τροπική Νότια Ασία (Aggarwal BB and Shishodia S, 2004). Η κουρκουμίνη είναι μία κίτρινη χρωστική ουσία η οποία έχει απομονωθεί από το ρίζωμα της Curcuma longa (Henrotin Y et al. 2010; RT P, Shen CL and JI HF, 2012) και αυτή που δίνει το κίτρινο χρώμα στο κάρυ και την μουστάρδα. Εχει ξεχωριστή, γαιώδη, ελαφρώς πικρή και καυτερή, πικάντικη γεύση και οσμή μουστάρδας.
Το Turmeric καλλιεργείται για τα ριζώματά του, τα οποία βράζονται (επί 30-45 λεπτά), στη συνέχεια ψήνονται σε φούρνους και μετά αλέθονται δίνοντας μια κίτρινη σκόνη. Η σκόνη αυτή χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Νότιας Ασίας και της Μέσης Ανατολής, ως συστατικό σε μείγματα κάρι, αλλά και ως χρωστική είτε σε διάφορα παρασκευάσματα ή ακόμη και σε υφάσματα. Ακόμα, είναι ένα από τα βασικά συστατικά της μουστάρδας και χρησιμοποιείται ως πρόσθετο στα τρόφιμα (με κωδικό Ε100), γιατί τα προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία.